Surse, instrumente de lucru și istorie socială
Personal
Dr. Elena Bedreag, cercetător ştiinţific III
Dr. Florina-Manuela Constantin, cercetător ştiinţific
Dr. Lidia Cotovanu, cercetător ştiinţific III
Dr. Gheorghe Lazăr, cercetător ştiinţific I, coordonator de program
Dr. Ovidiu-Victor Olar, cercetător ştiinţific III
Dr. Mária Pakucs, cercetător ştiinţific I
Dr. Nicoleta-Oana Rizescu, cercetător ştiinţific II
Preocupări
Principalul obiectiv al Programului este acela de a pune în circuitul ştiintific un număr cât mai mare de izvoare istorice (administrative, diplomatice, juridice, narative etc.) ale istoriei României din sec. al XIV-lea - începutul sec. al XIX-lea, în special a celor ce privesc istoria Tării Româneşti în menţionatul interval cronologic. Din această perspectivă, lucrarea cea mai reprezentativă a acestui efort asumat de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” o reprezintă publicarea volumelor din seria B (Ţara Românească) a colecţiei de interes naţional Documenta Romaniae Historica, ce apare sub egida şi coordonarea secţiei de specialitate din cadrul Academiei Române. În aceeaşi sferă de preocupări pentru valorificarea surselor documentare, fără de care cercetarea istorică ar avea foarte mult de suferit, se circumscriu şi cele referitoare la: inscripţiile de pe teritoriul Ţării Româneşti (până la 1848), colecţiile documentare din perioada secolelor XVII - XVIII (documente referitoare la negustori, documente agrare, acte judiciare, acte fiscale, cele privind legăturile dintre statele extracarpatice româneşti şi Transilvania, surse greceşti şi italiene referitoare la istoria Ţării Româneşti etc.), testamente, (din Ţara Românească, Moldova şi Transilvania), catastife de venituri şi cheltuieli (ale unor case negustoreşti şi lăcaşuri mănăstireşti), registre vamale (în special cele ale Sibiului din perioada sec. XVI-XVII), diplomatarium secuiesc, realizarea de ediţii critice ale unor izvoare narative (Mihai Cantacuzino, Περὶ Βλαχίας / Despre Valahia).
Totodată, membrii programului au fost implicaţi de-a lungul timpului şi în realizarea unor lucrări de interpretare, ce se bazează pe o abordare antropologică a practicilor sociale și a „experienţelor” din Vechiul Regim: formarea și descompunerea familiei (secolele XVII-XIX); deschiderea socială a dreptului şi antropologia juridică; naşterea şi consolidarea unui nou grup social: negustorimea (secolele XVII-XVIII); statutul juridic al robilor ţigani în Ţara Românească; genealogia familiilor de mari boieri; emigraţia la Nord de Dunăre a unor grupuri de alogeni din fostul teritoriu al Imperiului Otoman; prezenţa unor ierarhi ai Orientului în Țările Române; difuzarea manuscriselor, îndeosebi a celor liturgice, prin rețele de patronaj transregionale; sprijinul acordat de reprezentanţi ai puterii (domnul, familiile de mari boieri), dar şi simple persoane private aşezămintelor din spaţiul Ortodoxiei etc.
De asemenea, cercetătorii din cadrul programului sunt implicaţi, în calitate coordonatori, membri sau colaboratori în derularea mai multe proiecte de cercetare cu institute de profil internaţionale, dintre care amintim: Institutul de Studii Balcanice (Sofia, Bulgaria), Institutul de Studii Istorice (Sofia, Bulgaria), Institutul de Studii Habsburgice și Balcanice al Academiei Austriece de Științe (Viena, Austria), Institut de l'Ouest: Droit et Europe (Rennes, Franța), Société de Législation Comparée (Paris, Franța), Institutul de Istorie din Budapesta sau naționale, precum Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.
Membrii programului îşi desfășoară activitatea şi în cadrul unor laboratoare şi grupuri de cercetare, cum ar fi Grupul de Cercetări Interdisciplinare asupra Istoriei Dreptului, ce reunește istorici, jurişti, filozofi din Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu scopul cercetării interdisciplinare a istoriei dreptului. Obiectivul de activitate vizează realizarea unor proiecte de cercetare novatoare, referitoare la raporturile dintre drept şi ştiinţele sociale şi urmărește participarea cu echipe interdisciplinare la programe de finanţare naţionale şi europene. Dezideratul GCIID este deschiderea spre centrele de istorie juridică similare din țară și din străinătate, în vederea unor colaborări de lungă durată.